Situatieschets

In 2011 begon Emilie Vlieger op eigen initiatief in een kantorenwijk met veel leegstand. De leegstand vond zij zonde: er is zoveel vraag naar woningen, hier moet gewoond kunnen worden. Maar dan moeten de kwaliteiten van het gebied, zoals het Merwedekanaal, wel zichtbaarder worden. Zo ontstond Meer Merwede; meer van de bestaande kwaliteiten. Al snel sloten Floris Grondman en Maurice Hengeveld aan en samen overtuigden zij gemeente en vastgoedpartijen ervan om samen aan de slag te gaan met dit gebied, dat inmiddels Merwede heet en waar zo’n 6.000 woningen gebouwd worden. 

Opdracht

Meer Merwerde heeft nooit in opdracht gewerkt. Ieder jaar steunden vastgoedpartijen hen met een vaste bijdrage en gemeente en provincie verdubbelde dit bedrag. Gezamenlijk, en in overleg met omwonenden en lokale organisaties en bedrijven, bepaalden zij de aanpak en strategie. 

Resultaat

Vanuit eigen initiatief en in samenwerking met omwonenden en (creatieve) organisaties uit de buurt maakten we het ontwikkelperspectief: Mix Merwede met lef en experiment. Ook hadden we een eigen ontmoetingsplek ‘Onder MAX’, organiseerden we diverse themabijeenkomsten en evenementen zoals Merwede leeft! (2013) en Merwede maakt! (2014). Diverse kunstobjecten en een verhard olifantenpad maken voor de buitenwereld zichtbaar dat het gebied in beweging is. Vanuit Meer Merwede hebben we het gesprek over de tippelzone op gang gekregen, dat uiteindelijk heeft geleid tot de verwijdering. In 2017 hebben we onze werkzaamheden overgedragen aan het eigenarencollectief MERWEDE en stedenbouwkundige BURA Urbanism.