SITUATIESCHETS

In 2012 werd de ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier opgesteld. Een ambitieus plan dat het Werkspoorkwartier meer reuring moest geven en waarbij het zich mocht gaan ontwikkelen tot een van de creatieve hotspots van Utrecht. Maar zonder blauwdruk. De route naar dit eindbeeld werd nadrukkelijk niet beschreven, dit was aan de markt en de gebruikers van het gebied zelf. 

OPDRACHT

Het Werkspoorkwartier heeft in korte tijd een gedaanteverwisseling doorgemaakt. In de afgelopen tien jaar is het bedrijventerrein veranderd in een bijzonder binnenstedelijk werklandschap. Het gemengde gebied is een gewilde vestigingsplek voor creatieve en stadsgeoriënteerde bedrijven en is daarnaast door het publiek ontdekt als alternatieve bestemming voor cultuurbeleving en vrijetijdsbesteding. 

Het Werkspoorkwartier heeft een actieve ondernemersvereniging: Bedrijvenkring Cartesiusweg (BKC). In opdracht van de BKC verzorgde Bureau Brick informele bijeenkomsten, onderlinge kennisuitwisseling, participatie en gebiedsmarketing. Het aanjagen van het organiserend vermogen van de ondernemers en initiatiefnemers in het gebied is in de afgelopen jaren een belangrijke factor in het transformatieproces gebleken. 

RESULTAAT

Het gebied heeft een bottom up ontwikkeling, met een faciliterende rol van de gemeente, doorgemaakt. Deverbeteringen in het gebied van de afgelopen jaren zijn dan ook vooral op kavelniveau zichtbaar. Er ligt veel onbenut potentieel. Te denken valt hierbij aan traditionele “parkmanagement” taken zoals schoon, heel en veilig, maar ook aan gebiedsbrede oplossingen voor mobiliteit, duurzame energie, afvalmanagement of het groenbeheer. Om de volgende slag in transformatie te maken moet het gebied zich anders gaan organiseren. Zeker omdat de beoogde ambities ook vragen om een combinatie van publiek en private investeringen. In opdracht van ondernemersvereniging BKC en gemeente Utrecht richt Bureau Brick daarom een gebiedsorganisatie op.

  • Foto wethouder Paulus Jansen bij de aanleg van het Werkspoorpad.
  • Fotograaf: Aad van Vliet