Beurskwartier
Situatieschets
In het centrumgebied van Utrecht ontstaat de komende jaren een nieuwe stadswijk van formaat: het Beurskwartier. Op en rondom het huidige Jaarbeursterrein wordt gebouwd aan een gemengd woon-werkgebied, met ruimte voor twee parken en diverse voorzieningen op het gebied van cultuur en recreatie. Het Beurskwartier krijgt een dichtheid die Nederland nog niet kent.
Opdracht
Het projectteam Beurskwartier van de gemeente Utrecht heeft ons de opdracht gegeven om de lege kavel achter de Croeselaan te activeren. Van 2024 tot 2028 gaan we hier met placemaking aan de slag. De bedoeling is dat er straks een gebiedsorganisatie ontstaat die kan voortborduren op de placemaking successen. Wij testen vast uit wat wel én niet werkt op deze plek. Stadkwadraat en STIPO werken met de gemeente Utrecht aan de ontwikkeling van deze gebiedsorganisatie en beschreven al een vijftal van haar taken, waaronder bijvoorbeeld programmering. Wij willen in de aanloop naar deze gebiedsorganisatie al deze functies inzetten, als een soort gastvrouw die het lokale netwerk opbouwt. Op die manier kan over een tijd een gebiedsorganisatie ontstaan voordat de eerste gebouwen opgeleverd worden.
Resultaat
En hoe gaat dat er dan uit zien? De plek die nu nog een zandvlakte is, gaan we de komende jaren inzetten voor creativiteit, kunst, groeninitiatieven en sport en spel. We willen expliciet ruimte maken voor rust en reuring. De horecaondernemers aan de Croeselaan willen hun terras aan de achterkant uitbreiden, zodat een semi-openbare plek kan ontstaan met ping-pong en jeu de boules waar je ook zonder een drankje mag zijn. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden (ook wonende aan de Croeselaan) gaat aan de slag met kunst en zeecontainers. Ook zijn we in gesprek over de exploitatie van een te realiseren broedplaats. We plannen een streetart festival voor bewoners, maken plannen voor de plaatsing van een boulderobject en er worden kavels uitgegeven voor groeninitiatieven in zelfbeheer. En de komende jaren kan er nog veel meer ontstaan.