Dry dock Rotterdam/ Marconia

SITUATIESCHETS

De huidige manier van vastgoedontwikkeling past niet meer bij de wereld van vandaag. Natuurlijke bronnen zijn niet onuitputtelijk, we hanteren een economisch systeem dat kwaliteit niet ten goede komt, en in een maatschappij die zich razendsnel ontwikkeld zijn gebruikerswensen onvoorspelbaar en wisselend. Tijd om te zoeken naar nieuwe vormen van vastgoedontwikkeling die passen bij de wereld van morgen.

OPDRACHT

Voor de Sea Ranger Service moet een iconische scheepswerf voor de afbouw van hun patrouilleschepen gerealiseerd worden, met een levensduur van 12 jaar. Openbaar experimenteerlab Marconia was aangewezen als bouwlocatie. Dit voormalig rangeerterrein, in de Rotterdamse haven, is een vrijplaats en inspiratie-lab voor maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling. De kans om op deze plek met deze bijzondere gebruikers een volledig circulair gebouw te realiseren en daarbij een vernieuwende ontwikkelvorm te testen. En zo de bouwwereld uit te dagen om de volgende stap te zetten in de transitie naar een gezonde bouwsector.

RESULTAAT

Een alternatief ontwikkelproces en ontwerp voor een gebouw waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van wat lokaal voorhanden is; bouwmaterialen, natuurlijke bronnen, kennis en samenwerkingsverbanden. Waarbij circulariteit het uitgangspunt is en eigendom plaats maakt voor huur- of lease contracten met materiaal leveranciers. Een aanpak die vraagt om een nieuwe manier van samenwerken en om een integraal ontwerpproces. De kennis, belangen en oplossingen waarmee de verschillende deelnemende partijen een bijdrage leveren, vormen samen een uitkomst die voor de hele levensduur van het gebouw bevredigend is. In de praktijk betekent dit dat het traditionele lineaire ontwikkelingsproces wordt omgegooid. Vanaf het begin zitten nu alle betrokkenen aan de ontwerptafel; leveranciers, de aannemers, de gebruikers, constructeurs, Bouw- en Woningtoezicht en de architect. Deze partijen blijven tot aan het eind van het project partners. In onze statische vastgoedmarkt is deze benadering in de bouw nog nieuw. In samenwerking met Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam werd onderzocht hoe een ‘groeiend’ gebouw te toetsen.

Door bovenstaande aanpak werden de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokkenen in een bouwproces en gebruikers van een gebouw opnieuw gedefinieerd. Kwaliteit van het materiaal, duurzaamheid, modulariteit, flexibiliteit en samenwerking krijgen een andere waarde. Resultaat: een blauwdruk voor vastgoedontwikkeling in deze tijd.